PC Konfiguracija
Fiskalne kase
Video nadzor
Media Centar
Wireless mreža
Servis računara
Obuka na računaru
Softwer
Downloads
 
Linkovi

MEDIJA CENTAR BOR

WELTHAUS REISEN

ECOTEH

MONG

HCP

EI INFORMATIKA

CT COMPUTERS

COMTEL COMPUTERS

MICROSOFT

MOBOTIX
Elektronsko

O VIDEO NADZORU


Moderni sistemi videonadzora omogućavaju snimanje i praćenje svih događaja u i oko Vašeg proizvodnog
pogona, poslovnog prostora ili kuće, te sve slike snima digitalno u centralni uređaj videonadzornog sistema DVR ili PC. Video nadzorni sistemi kao način zaštite i prevencije u zadnjih par godina ostvaruju veliki napredak. Sa padom cena CCTV opreme, tehnologija je postala dostupna širokim masama i nalazi primenu u različitim uslovima, od kontrole i nadzora radnika, do prevencije krađe i ostalih prestupa. Kada se odlučite za kupovinu IP baziranog video nadzora morate znati šta tačno tražite i šta pojedini termini znače. Prvobitno je video nadzor bio baziran na analognoj tehnologiji-CCTV ili televizija zatvorenog tipa i snimanje na video kasete. Ovo je bilo dovoljno za snimanje onoga što se dogodilo ali u stvari nije prenosilo informacije uživo tako da nije bilo praktično za nadgledanje radnji sa udaljenih lokacija. Jednostavno se moglo videti samo ono što se dogodilo posle odredjenog dogadjaja. Kvalitet slike nije bio sjajan i oslanjalo se dosta na ljudsku pouzdanost - neko je morao da se seti da promeni kasetu itd.

DIGITALNA REVOLUCIJA VIDEO NADZORA

Sa ekspanzijom interneta i povećanjem prisustva LAN-a (Local Area Network), tehnologija je napravila veliki korak u video nadzoru devedesetih godina. Katodne lampe u analognim kamerama zamenjene su CCD senzorima i digitalne kamere postale su priuštive većini ljudi. Ova kombinacija značila je dve stvari :
prenos slike uživo putem interneta ili zatvorene mreže za nadzor i mnogo bolju, jasniju sliku koju je lakše pratiti i sa kojom je lakše manipulisati.

OSNOVE IP VIDEO NADZORA

Digitalna kamera "vidi" prizor ispred nje, emituje video slike kao digitalizovan signal putem LAN-a gde se prenosi na kompjuter ili server. Server obrađuje sve ove podatke. U zavisnosti od softvera koji upravlja slikama može ih snimati, prikazivati ili preusmeriti bilo gde u svetu. Softverski paket se lako može nadgraditi drugim softverom za analizu podataka, selekciju specificnih detalja koje treba nadgledati, kao i gomilu drugih funkcija što ga cini istinski prilagodljivim bezbednosnim alatom. Pravi IP video nadzor koristi CCD kamere koje koriste procesiranje signala koji šalje video stream u paketima putem LAN-a koristeci UTP kablove Cat5 umesto koaksijalnih, ima veće iskorišcenje bandwidth-a (kroz jedan standardni jeftini UTP Cat5 kabal može da se pusti 220 kamera) i standardnu TCP/IP komunikaciju. Ako je bitna bezbednost, pun digitalni nadzor ima prednost u enkripciji podataka što podrazumeva maksimalnu zaštitu podaka tokom njihovog prenosa. Ovako nešto nije moguće sa analognim video nadzorom. U poslednje vreme pojavile su se potpuno digitalne kamere sa integrisanim serverima koje su potpuno samostalni uređaji. One prenose signal direktno do krajnje lokacije za nadgledanje i čuvanje podataka.

PREDNOSTI IP VIDEO NADZORA

Digitalni nadzor može se raditi preko LAN-a ali i TCP/IP prenos ima smisla za udaljene lokacije ili više lokacija i za daljinsko snimanje podataka na back-up serverima i hard diskovima za dugotrajno cuvanje. Sa IP video nadzorom možete povezati vašu kameru ili kamere na bilo koju mrežu ili bežični adapter, a postavljanje kamere je veoma fleksibilno. Kamere koje se povezuju na PC (WEB kamere) još uvek moraju biti do maksimalno 10 metara udaljene od računara. Postavjanje IP baziranog sistema za video nadzor je lako - jednom kada podesite IP adresu, "u igri ste" u jednom veoma stabilnom i pouzdanom sistemu. Obzirom da je ovo tehnologija budućnosti ona je potpuno nadogradiva. Nećete prerasti ovaj sistem u skorije vreme jer je dalji razvoj baziran na poboljšanju ovog tržišta. To znači da ćete biti u mogućnosti da proširujete i poboljšavate ovaj sistem godinama, dok stari sistemi polako izumiru.

IP BAZIRANI SISTEMI VIDEO NADZORA

• snimanje u IP baziranom sistemu video nadzora podrazumeva momentalni prenos slike bilo gde u svetu
• može se nadzirazi veći broj kamera sa jedne udaljene lokacije
• nema gubitka u kvalitetu snimka tokom vremena ili višestrukog gledanja
• digitalna slika je daleko kvalitetnija od analogne
• snimak je visoko kompresovan zbog lakšeg skladištenja i može se transportovati kroz različite medije
• digitalni snimak se može enkriptovati zbog sigurnosti podataka
• prilagodjiv frame rate
• daljinsko nadgledanje preko interneta ili bežične konekcije
• koriste se standardne IP video kompresije
• IP kamere se mogu dodavati pojedinačno ili u grupama u zavisnosti od potreba
 
Copyright Kompjuter Centar Bor
Web master